Αυτά είναι τα οφέλη που έχει το πράσινο τσάι – Βελτιώνει την υγεία του εντέρου & μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη σε άτομα με διάφορους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για έναν μήνα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει την υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή.

Αυτή η μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη που εξετάζει το εάν οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

“Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλά επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων. Αλλά καμία μελέτη μέχρι τώρα δεν είχε συνδέσει τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς τους παράγοντες υγείας”, δήλωσε ο Richard Bruno, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ανθρώπινης διατροφής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η κλινική δοκιμή, η οποία περιελάμβανε 40 άτομα, ήταν συνέχεια μιας μελέτης του 2019, που αποκάλυψε ότι η βελτίωση της υγείας του εντέρου συνδέθηκε με μειωμένη παχυσαρκία και λιγότερους κινδύνους για την υγεία σε ποντίκια που έλαβαν συμπληρώματα πράσινου τσαγιού.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε επίσης τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου σε υγιή άτομα, καθώς και το σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη).

“Αυτό που μας λέει αυτό είναι ότι μέσα σε έναν μήνα καταφέραμε να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα. Και η μείωση της γλυκόζης στο αίμα φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της διαρροής του εντέρου και την μείωση της φλεγμονής του εντέρου, ανεξάρτητα από την υγεία του καθενός”, είπε ο Bruno.

Άρθρα σχετικά με τα αποτελέσματα της γλυκόζης και την μείωση της διαπερατότητας του εντέρου και της φλεγμονής δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και στο περιοδικό Current Developments in Nutrition.

Τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας (υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, υπέρταση, χαμηλή HDL χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και τριγλυκερίδια) υπάρχουν σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Το δύσκολο πράγμα σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου (που όλοι μαζί συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο) είναι ότι συχνά είναι ελαφρώς αλλοιωμένοι και δεν απαιτούν ακόμη φαρμακευτική επέμβαση, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, είπε ο Bruno.

“Οι περισσότεροι γιατροί θα συστήσουν αρχικά απώλεια βάρους και άσκηση. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα άτομα δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για διάφορους λόγους. Σκοπός μας ήταν να δώσουμε στους ανθρώπους ένα νέο εργαλείο με βάση τη διατροφή που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο ή και να το αντιστρέψουν”, είπε ο ίδιος.

Σαράντα συμμετέχοντες (21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες) κατανάλωναν γλυκίσματα που περιείχαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις (κατεχίνες) για 28 ημέρες. Η ημερήσια δόση ήταν ίση με πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι. Στην τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή δοκιμή, όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 ημέρες παίρνοντας ένα εικονικό φάρμακο, με ένα μήνα διακοπής μεταξύ των δύο θεραπειών.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και μπαχαρικά) κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων της έρευνας. Έτσι κάθε αποτέλεσμα αποδόθηκε στις επιδράσεις από το πράσινο τσάι και μόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας για όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικά χαμηλότερα μετά την λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε σύγκριση με τα επίπεδα μετά την λήψη του εικονικού φαρμάκου.

Διαπιστώθηκε μειωμένη φλεγμονή του εντέρου λόγω της θεραπείας με πράσινο τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες.

Με το πράσινο τσάι, η διαπερατότητα του λεπτού εντέρου των συμμετεχόντων μειώθηκε ευνοϊκά.

Η διαπερατότητα του εντέρου επιτρέπει στα εντερικά βακτήρια και σχετικές τοξικές ενώσεις να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, διεγείροντας τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού.

“Αυτή η απορρόφηση προϊόντων που προέρχονται από το έντερο θεωρείται ότι είναι ένας παράγοντας έναρξης για την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι κεντρικοί παράγοντες για όλες τις καρδιομεταβολικές διαταραχές. Εάν μπορούμε να βελτιώσουμε την ακεραιότητα του εντέρου και να μειώσουμε τη διαπερατότητα, θα μπορέσουμε όχι μόνο να ανακουφίσουμε τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που προκαλεί καρδιομεταβολικές διαταραχές, αλλά ενδεχομένως να την ανατρέψουμε”, είπε ο Bruno.

Και κατέληξε: “Δεν προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε το μεταβολικό σύνδρομο με μια μελέτη ενός μήνα. Αλλά με βάση όσα γνωρίζουμε για τους αιτιολογικούς παράγοντες πίσω από το μεταβολικό σύνδρομο, υπάρχει πιθανότητα το πράσινο τσάι να δρα τουλάχιστον εν μέρει στο επίπεδο του εντέρου για να μετριάσει τον κίνδυνο είτε να αναπτύξετε είτε να αντιστρέψετε το μεταβολικό σύνδρομο”.

ΠΗΓΗ : Pronews/ygeia

Μοιραστείτε το !!!