Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Αναλυτικά τα διατροφικά της στοιχεία & τα οφέλη για την υγεία. Οι πιθανές επιπλοκές.

Όπως θα έχετε ήδη ακουστά το πέστο είναι μια πηχτή, πράσινη σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας, η οποία παραδοσιακά φτιάχνεται με σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, τυρί και ελαιόλαδο.
Αν και οι σπιτικές και οι αγορασμένες στο κατάστημα σάλτσες πέστο μπορεί να διαφέρουν ως προς τα διατροφικά τους στοιχεία, σε γενικές γραμμές το πέστο είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών.
Επειδή είναι φτιαγμένο με θρεπτικά συστατικά, το πέστο μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.
Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Διατροφικά στοιχεία
Διατροφικές πληροφορίες για 1 κουταλιά της σούπας (16 g) σάλτσας πέστο:
Θερμίδες: 92
Λίπη: 9,5 γρ
Νάτριο: 158 mg
Υδατάνθρακες: 0,9 γρ
Φυτικές ίνες: 0,2 γρ
Ζάχαρα: 0,11 γρ
Πρωτεΐνη: 1,4 γρ

Υδατάνθρακες
Μια κουταλιά περιέχει λίγο λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες. Το πέστο δεν είναι σημαντική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών ή ζάχαρης. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, πίτσα και σάντουιτς.

Λίπη
Σχεδόν το 60% των θερμίδων της σάλτσας προέρχεται από λίπη στο ελαιόλαδο, το τυρί και τα κουκουνάρια. Υπάρχουν 9,47 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά, που περιλαμβάνει:
5,63 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
1,53 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και
1,68 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
Το πέστο περιέχει επίσης 2,56 mg χοληστερόλης.

Πρωτεΐνη
Με 1,38 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας, αυτή η σάλτσα δεν είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επειδή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, συνήθως προσθέτει γεύση σε άλλα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Το πέστο συνήθως δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά:
33,1 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
36,8 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
31,8 χιλιοστόγραμμα καλίου και
9,76 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

Θερμίδες
Μια κουταλιά της σούπας πέστο με παρμεζάνα, βασιλικό, ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κουκουνάρι περιέχει λίγο λιγότερο από 92 θερμίδες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες προέρχονται από λίπη.
Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Οφέλη για την υγεία
Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της σάλτσας:
Μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και ο βασιλικός είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη
Το ελαιόλαδο παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μπορεί να είναι ένα από αυτά. Η αντικατάσταση άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και η μαγιονέζα, με ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι λιπών:
κορεσμένα
τρανς
μονοακόρεστα και
πολυακόρεστα
Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (που θεωρείται «κακή» χοληστερόλη). Από την άλλη, οι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τροφές, όπως το πέστο, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα και να υποστηρίξουν τα επίπεδα HDL (θεωρούμενη «καλή» χοληστερόλη).

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Το πέστο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό φαγητό και καταναλώνεται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλαγές στο βάρος και στην περίμετρο της μέσης. Η σάλτσα μπορεί να είναι μέρος ενός θρεπτικού τρόπου ζωής που υποστηρίζει την υγιή διαχείριση βάρους.

Αλλεργίες
Το πέστο περιέχει παραδοσιακά τυρί παρμεζάνα (γαλακτοκομικό προϊόν) και κουκουνάρι (ξηρός καρπός), που είναι κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε άτομα αλλεργικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:
κνίδωση
οίδημα
κνησμό
δύσπνοια
πόνο στο στομάχι
έμετο
δυσκολία στην κατάποση και
ζαλάδα

Πιθανές επιπλοκές
Η σάλτσα πέστο που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου.
Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή παίρνουν φάρμακα για την καρδιά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν προσθέσουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή τους.

ΠΗΓΗ: Pronews/ygeia

Μοιραστείτε το !!!