Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι θέμα Πολιτισμού!

Η Χαλκίδα, την Πέμπτη 31 Μαϊου 2018 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, και με τη συντονισμένη προσπάθεια των φορέων της έδωσε ένα δυναμικό μήνυμα για την διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Στην πρώτη γραμμή όπως είναι φυσικό και οι εθελοντές στο τοπικό μας παράρτημα. Για όσους παρακολουθούν από κοντά τις πρωτοβουλίες του Παραρτήματός μας στην Χαλκίδα οι εξόρμησή τους για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δεν αποτελεί έκπληξη αλλά φυσική συνέχεια της δράσης τους, που ήδη έχει πετύχει να κινητοποιήσει φορείς, ομάδες πολιτών αλλά και εκατοντάδες συμπολιτες τους.

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Ήδη από την Πέμπτη 25 Απριλίου 2018, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος μας κ. Δημήτρης Αναγνώστου προσκάλεσε σε κοινή διαβούλευση τους εκπροσώπους του Δήμου, της Διεύθυνσης Ελληνικής Αστυνομίας Ευβοίας, της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Εταιρεία Προστασίας  Ανηλίκων και το Επιμελητήριο Ευβοίας με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους και την ενδυνάμωση πρακτικών από τον κάθε φορέα ξεχωριστά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συμμόρφωση των μελών τους και των πολιτών σε ευρύτερη κλίμακα, με τον Αντικαπνιστικό Νόμο. Η δια ζώσης συνάντηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προήγαγε τη συνεργασία και έθεσε τις βάσεις για κοινή τοποθέτηση και δράση.

Όλοι συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του Νόμου, την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων (ανηλίκων, εγκύων, χρονίως πασχόντων, κ.α.) και την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξάλλου δεν νοείται να μην υπάρχει συμμόρφωση σε έναν νόμο που έχει σαν σκοπό του τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, ούτε και μπορεί να διατηρείται ανεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες. Ο Αντικαπνιστικός Νόμος αποτελεί Νόμο του Κράτους που σκοπό έχει την προάσπιση του δικαιώματος του πολίτη, καπνιστή και μη, στην προαγωγή ενός πιο υγιεινού μοντέλου διαβίωσης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, την προστασία ομάδων πληθυσμού (όπως εγκύους, παιδιά, ασθενείς) και αποτελεί σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας. Είναι σημάδι κοινωνικής ανωριμότητας και παρακμής όταν ακόμα και σήμερα, ένας τόσο σημαντικός νόμος εκτιμάται ως μέτρο ποινικοποίησης συμπεριφορών και μόνο… Κανένα πρόστιμο, καμμία κύρωση δεν θα μάθει τον πολίτη να σέβεται τον χώρο και τον αέρα που μοιράζεται με τους γύρω του. Κανένας φορέας δεν είναι αμέτοχος από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Διατυπώθηκε λοιπόν, από κοινού, η ξεκάθαρη βούληση για ενημέρωση του κοινού, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών με όποιο τρόπο διαθέτει ο κάθε φορέας, καθώς και η κοινή συντονισμένη δράση στους ερχόμενους  μήνες,  ξεκινώντας στις 31 Μαΐου 2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Λίγο αργότερα, τον Μάϊο του 2018, γίνεται προβολή του θέματος στο κεντικό δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας με συνέντευξη του κ. Δημήτρη Αναγνώστου,προέδρου του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Χαλκίδα, ο οποίος, μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας και τόνισε πως «την ώρα που  η Ευρώπη έχει θέσει στόχους ελέγχου του Καπνίσματος και των εφάμιλλων εξαρτήσεων, είναι ντροπή όσων αδιαφορούν κι εγκληματικά παρανομούν εις βάρος της υγείας όλων μας». Η τηλεοπτική προβολή του θέματος προκάλεσε την εμπλοκή και άλλων φορέων στις κοινητοποιήσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 

31 ΜΑΪΟΥ: ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Εκτός από την διανομή των αντικαπνιστικών φυλλαδίων, οι εθελοντές μας στη Χαλκίδα, δημιούργησαν μια ευρηματική αφίσα ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος την οποία διανέμουν σε όλα τα σχολεία της περιοχής ενώ στα πλαίσια της εξόρμησής τους για την 31η Μαϊου προχώρησαν και σε αφισοκόληση.

Μάλιστα «επιστράτευσαν» και άλλες ομάδες πολιτών, όπως τους «Ποδηλάτες Χαλκίδας», οι οποίοι με τα ποδηλατά τους διένειμαν τις αφίσες του Παραρτήματος στα κεντρικά σημεία του Δήμου. Θέλοντας να τονίσουν ότι η διακοπή του καπνίσματοςείναι πρώτα απ’ όλα θέμα πολιτισμού, σκέφθηκαν μια πολύ έξυπνη σύνδεση. Δίπλα στην αντικαπνιστική αφίσα των εθελοντών μας στη Χαλκίδα  συμβολικά αναρτήθηκε και αφίσα του Θεάτρου Χαλκίδας για το καλοκαιρινό Bio-Μechanical Festival, μια αξιόλογη δουλειά που αναδεικνύει την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό στη πόλη.

Γιατί τελικά, όλα Πολιτισμός είναι…. Μόνο που ξεχνάμε ότι όλοι μας είμαστε κομμάτι του ίδιου παζλ. Μόνο που ξεχνάμε οτι ακόμα και τον αέρα γύρω μας τον μοιραζόμαστε!

Η ευρηματική Αφίσα κατά του παθητικού καπνίσματος
που δημιούργησαν οι εθελοντές του Παραρτήματος Χαλκίδας 

Πηγή: http://www.cancer-society.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B7-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

Μοιραστείτε το !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *